U Narodnom muzeju predstaljen slavan istorijat Prve srpske dobrovoljačke divizije

Istorijat i ratni put Prve srpske dobrovoljačke divizije, osnovane 1916. godine u Odesi, daleko od otadžbine, otvorena je danas u kikindskom Narodnom muzeju. Hadži Borislav Novaković iz Zrenjanina, predstavnik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih poštovalaca i potomaka, ukazao da je ova postavka već dva puta bila izložena u gradu na Begeju. U naš grad je stigla na poziv kikindskog SUBNOR-a:

-Izložba je tematska i vezana za istorijat i sve ratne aktivnosti Prve srpske dobrovoljačke divizije. Fotografije, tekstovi, vojne mape i crteži su predstavljeni na 41 panou- naveo je Novaković. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, ukazao je da je naš grad u prethodnim ratovima dao mnoge heroje:

-Veliki broj naših predaka položio je živote da bismo danas živeli u slobodi. U sastavu Prve srpske dobrovoljačke divizije bilo je i 1.700 Kikinđana, a njihova junačka dela obavezuju nas da ih se sećamo i na ovaj način. Pred nama je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, a ova izložba deo je programa kojim će lokalna samouprava i SUBNOR obeležiti 76. godišnjicu pobede u Drugom svetkom ratu- izjavio je Lukač. Istoričar Narodnog muzeja, Miloš Pušara, potvrdio je da su autori ove izložbe na temeljit i studiozan način prikazali istorijat Prve srpske dobrovoljačke divizije:

-Osnovana je uz blagoslov i saglasnost ruskog cara Nikolaja II. Ovu jedinicu činili su Srbi koji su živeli u Austrougarskoj monarhiji, a kao vojni obveznici su najpre bili mobilisani u trupe i poslati na istočni front. Nakon masovnih predavanja ruskoj vojsci iz solidarnosti, patriotskih pobuda i ljubavi prema pravoslavnoj Rusiji. Ubrzo je formirana Prva srpska dobrovoljačka divizija i upućena na dobrudžanski front, gde je 50 odsto vojnika izbačeno iz stroja- naveo je Pušara i dodao da će ovu izložbu Kikinđani moći da vide u naredne dve sedmice.

Vojvođanski Portal
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *